moje zycie na emigarcji
Kategorie: Wszystkie | Emigracja | Foto | Mediolan | Przepisy | Rozne
RSS
poniedziałek, 11 stycznia 2010

Przyznaje sie, to juz moje drugie podejscie do pisania bloga. Moze tym razem bede bardziej konsekwentna w pisaniu. W zasadzie beda to moje zapiski o zyciu na emigracji, kuchni itp...

Na wstepie musze koniecznie zapisac przepis na doskonale piernikopodobne ciasto:

Skladniki:

  • 400g maki
  • 125g masla
  • 250g cukru
  • 2 jajka
  • 4 lyzki powidel sliwkowych
  • 3 lyzki kakao
  • 1 opakowanie przyparwy do piernika 40g
  • 1 szklanka mleka
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Sposob wykonania:

Maslo roztopic i ostudzic (w przepisie oryginalnym byla podana margaryna ale ja wolalam maslo)

Jajka (cale) ubic z cukrem na sztywna piane. Dodac w kolejnosci mleko, kakao, make wymieszana z soda i przyprawe do piernika- Caly czas mieszajac dodac powidla sliwkowe. Nastepnie wlac tluszcz i mieszac do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowe cisto przelozyc do formy keksowej (wym. 12 cm na 35 cm) wysmarowanej tluszczem i piec ok 1 godz. w tem. 160-170 °C.

Efekt:

Ciasto

1 ... 6 , 7 , 8